Skip to main content

Nestandardní praktiky EA u recenzí Battlefieldu 3?

Dotazník lustroval názory potenciálních recenzentů.

Internetem hýbe nový skandál. Podle zjištění GameRanx či EscapistMagazine provází poskytování review-kódů Battlefieldu 3 médiím určité nestandardní praktiky.

Když norské herní magazíny jako Gamer.no nebo GameReactor.no chtěly po tamní pobočce EA předčasný přístup k Battlefieldu 3 pro napsání recenze, obdržely od nich nejprve zvláštní dotazník, který u jiných her nikdy nechodí (ani u Modern Warfare ;) Teprve po jeho vyplnění a odevzdání se EA měli rozhodnout, jestli a komu z nich dají hru v předstihu.

Že se těchto magazínů ptají na jméno a kontakt na autora, to není nic špatného. Zvídavé až osobní jsou další otázky, ve kterých se EA pokoušejí zjistit, jaké hodnocení by dotyčný autor dal minulému BF: Bad Company 2 nebo konkurenčnímu Call of Duty: Black Ops, jestli je spíš fanda série Battlefield nebo Call of Duty. OK, tohle by při výběru vhodného kandidáta pro svěření recenze měl správně dělat šéfredaktor (byť EA by si to klidně mohli vypátrat sami Googlem jen dle dodaného jména).

Krajně podezřelé jsou však poslední otázky v dotazníku EA: "Jaký má autor v současné době názor na Battlefield 3?" a "Líbila se mu beta nebo ho frustrovala?" a "Vyjádřil nějaké nadšení nebo obavy z Battlefieldu 3? Jaké?"

Takové lustrování názorů potenciálních recenzentů od výrobce je už za hranou. "Pokud tento dotazník slouží k rozdělení, kdo hru dostane a kdo ne, je to nebezpečné pro celou herní novinařinu. Snahou o kontrolu nad hodnoceními z recenzí EA ničí schopnost novinářů psát nezávislé a nezaujaté doporučení pro veřejnost a odměňují ty, kdo obětují svou důstojnost výměnou za předčasný přístup ke hře," komentoval to server GameRanx.

"Jde o evidentní pokus o manipulování magazínů a nepřímé ovlivňování editorů vybrat na recenzi toho autora, který má na hru pozitivní názor, čímž zvýší své šance na získání předčasného přístupu ke hře," nebral si servítky recenzent Jon Cato Lorentzen v interview pro NRK.no.

Nejde náhodou o podvrh, který má Battlefieldu 3 ublížit? Podle všeho ne. Na kauzu totiž oficiálně zareagoval marketingový manažer Oliver Sveen z EA Norway, který tvrdí, že jejich politikou není lustrování možných recenzentů: "Toto se nemělo dostat ven. Učinili jsme chybu a omlouváme se."

Eurogamer žádný dotazník od EA Czech neobdržel ani nemá zprávy, že by došel do některé z jeho jiných poboček. Nicméně je pravda, že pro předčasný přístup k Battlefieldu 3 platí v celé Evropě velmi speciální pravidla, jimž nevyhoví každý.

Recenze, kterým můžete věřit (vzhledem k výše vyřčenému, když některá média na to teoreticky mohla kývnout) a hlavně které budou hodnotit to samé v těch samých podmínkách (servery, zalidnění atd.), co si zahrajete i vy, měly objevit až příští týden po úterý 25. říjnu. I kvůli zásadnímu updatu načasovanému na příští úterý (má přinést opravy singleplayeru i multiplayeru na základě betatestu) a celkovému důrazu na online hraní (dopředu pořádně/déle neotestovatelné).

Read this next